Belföld

„A hadsereg a nemzet önképe”

„A kormány a nemzeti haderő megerősítésével azt is üzeni, hogy a nemzet olyan értékek birtokosa, amiket meg kell és meg is akar védeni. Vagyis egy hadsereg a nemzet önképe” – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, miután a miniszterelnök és a kormány tagjai kihelyezett kormányülést tartottak a haderőfejlesztésről Hajmáskéren.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára ismertette: egy politikai erő képességeiről és céljairól pedig a védelempolitikája egyértelmű számlát állít ki: amelyik kormány az erős haderőért dolgozik, az az ország javát akarja, és sikerre is tudja vezetni a nemzetet. 

„Így nagyon is érhető, hogy 12 év baloldali kormányzás alatt miért csökkentek Magyarország védelmi kiadásai a GDP 1 százaléka alá. Hogy az altisztek és a legénységi állomány nettó átlagkeresete miért tudta alig meghaladni a minimálbér összegét, és a Gyurcsány-korszak végére miért hiányozhatott már közel 5000 katona az állományból. S miként történhetett az meg, hogy amikor már se anyagi megbecsültség, se haditechnika nem volt, akkor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, hogy 77 darab T–72-est ajándékoz (sic!) Iraknak.

Az akkori harckocsiállomány több mint kétharmadát!” – emlékeztetett az államtitkár. Felidézte: néhány évtizeddel korábban a Párizs környéki békék gyakorlatilag teljesen leépítették a vesztes országok haderejét. „Wilson elnök minden naiv jó szándéka ellenére – és persze az amerikai gazdasági érdekek szem előtt tartása mellett – a felpörgetett nemzetközi kereskedelem sem tudta pótolni a nemzeti hadsereg hiánya keltette űrt.

A leszerelt és szélnek eresztett zászlóaljak képe beleégett az emberek emlékezetébe” – jelezte az államtitkár, megjegyezve: ez a társadalmi sokkélmény előkelő helyen szerepelt a második világháború kitörésének okai között.

Orbán Balázs említette Lyndon B. Johnson amerikai elnök hadsereg-leépítését is, aki úgy vélte – a bejegyzés szerint –, hogy a társadalmi igazságtalanságok minden nemét és formáját felszámolni képes Nagyszerű Társadalom (Great Society) programját úgy lehet igazán hatékonyan végrehajtani, ha az amerikai haderőt lecsökkentik, és a költségvetési forrásokat átcsatornázzák.

“Így amellett, hogy megágyaztak a woke-ideológiának, a demokraták nem állítottak kevesebbet, mint hogy Amerika már nem kívánja a világ legerősebb haderejét” – vagyis nem akar első lenni, nem akarja megnyerni a hidegháborút.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább