Külföld

A hadgyakorlat után nem maradnak orosz katonák Fehéroroszországban

Az orosz-fehérorosz közös hadgyakorlat befejezése, február 20. után egyetlen orosz katona és orosz hadfelszerelés sem marad Fehéroroszország területén – erősítette meg szerdán Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

 

A tárcavezető a minszki sajtóértekezletén emlékeztetett: egybehangzóan így nyilatkozott korábban a fehérorosz védelmi minisztérium, Aljakszandr Lukasenka elnök, valamint az ország képviselői is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különböző rendezvényein.

A közös hadgyakorlatot előre eltervezték, célja az orosz-fehérorosz államszövetség erői és eszközei harckészültségének ellenőrzése. Teljesen indokolt, hogy a hadgyakorlatot Fehéroroszország területén tartják – jelentette ki.

Mint mondta, tapasztalják, hogy a NATO milyen tevékenységet folytat Fehéroroszország nyugati határainál és Ukrajnában. „Ez (a hadgyakorlat) pedig válasz a nyugati partnereink tevékenységére” – hangoztatta a külügyminiszter.

A két állam hatóságainak tájékoztatása szerint a Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnevű fehéroroszországi katonai manőver február 10. és 20. között zajlik. Célja külső agresszió visszaszorításának és visszaverésének, továbbá a terrorizmus elleni küzdelemnek a gyakorlása a Szövetségi Állam érdekei védelmének szolgálatában. A műveleteket Fehéroroszország különböző katonai gyakorlóterein és repülőterein folytatják.

Kreml: A NATO-nál gondok lehetnek, ha nem érzékelik az orosz csapatvisszavonást

A NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán

A szóvivő szerint Joe Biden amerikai elnök oroszokhoz intézett üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket.

Peszkov hozzátette: nagyszerű lenne, ha Biden az ukránokhoz is üzenettel fordulna, amelyben azt kérné, hogy ne lőjenek egymásra. Peszkov szerint Putyin nem kíván üzenetet intézni az amerikai néphez.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább