Belföld

A haderőfejlesztési program “él, létezik és folytatódik”

Vízágyúval köszöntötték az utolsó új H145M típusú helikoptert a szolnoki bázison. Ruszin-Szendi Romulusz a gép leszállása után elmondta: ezzel egy fontos szakasza záródott le a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének. A haderőfejlesztési program “él, létezik és folytatódik” – hangoztatta az altábornagy.

 

A mai géppel Németország teljesítette a húsz gépből álló flotta leszállítását, amiben még 2018-ban állapodott meg a Honvédelmi Minisztérium az AirbusHelicopters céggel. A helikopterek szállításával párhuzamosan – a kiképzési és logisztikai csomag részeként – megérkezett többezer tartozék és alkatrész, kiképeztek 90 műszaki üzemeltető szakembert, valamint több mint 50 pilótát. A kiképzett szakemberek munkáját több fős gyári mentorcsoport segítette hónapokon át, ennek köszönhetően rekordidő alatt sikerült elérni, hogy a repülési és műszaki üzemeltetési, valamint minőségbiztosítási feladatokat a bázis állománya önállóan végezhesse. A helikopterek ma már éles feladatokat teljesítenek és több nemzetközi gyakorlaton is bizonyították magas szintű alkalmazhatóságukat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább