Külföld

A Gazprom szerint lehetetlen pótolni az ukránok által lezárt földgázvezetéket

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Amint korábban megírtuk, Ukrajna rajta kívül álló okokra hivatkozva felfüggesztette a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig

itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton át kerül sor a gázszállításra.

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett:

technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába.

Az ukrán fél szerdán közölte: nem osztja a Gazprom aggályait.

„Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szohranyivkából Szudzsába”

– írta a Naftogaz ukrán állami gázvállalatot vezérigazgatója, Juri Vitrenko a Twitteren. Rámutatott:

karbantartási munkák miatt korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül – derült ki a hivatalos adatokból.

Kedden összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

Eközben a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból kitűnt, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül.

A Velke Kapusany határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.

Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), miután a Gazprom leállította az országba irányuló földgázt. Erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök állapodott meg Washingtonban – közölte a szófiai kormány. A kabinet hozzátette: olcsóbban fogja kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.

A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább