Külföld

A franciák 39%-a azt hiszi, hogy az iszlám lesz az ország legnagyobb vallása

olvasási idő:1 perc, 31 másodperc

A franciák 39 százaléka hiszi, hogy az iszlám lesz Franciaország legnagyobb vallása

A muszlimok 55 százaléka gondolja így, míg a francia római katolikusoknál ez az arány már 44 százalék.

A Harris Interactive által készített „Heart of the French” (A franciák szíve) felmérésből kiderül, hogy a franciák 39 százaléka úgy véli, hogy a jövőben az iszlám lesz a legnagyobb vallás Franciaországban.

A franciák 72 százaléka ugyanakkor attól tart, hogy

ha az iszlám lesz az ország legnagyobb vallása, Franciaország elveszíti történelmi identitását.

A katolikusok körében a legnagyobb az aggodalom, 83 százalékuk gondolja így, de a protestánsok és a nem vallásosak 67-67 százaléka is így vélekedik.

A muszlimok ugyanakkor ezt nem így látják, csupán 17 százalékuk mondta azt, hogy Franciaország bármit is elveszítene azzal, ha az iszlám vallás ennyire előretörne.

Egy, az Ifop által 2019-ben elkészített felmérés szerint a franciák közel kétharmada, vagyis 61 százaléka vélte úgy, hogy az iszlám „összeegyeztethetetlen a francia társadalom értékeivel”. Ebben a felmérésben az is kiderült, hogy a francia társadalom a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülést (RN) látja a legalkalmasabb pártnak az iszlamizáció kihívásainak kezelésére.

 

 

Az év elején egy másik közvélemény-kutatás pedig rámutatott a francia közvélemény aggodalmára az úgynevezett iszlám-baloldaliság témakörében, vagyis arra a jelenségre, hogy a baloldali szervezetek és politikai pártok nem hajlandók kemény álláspontokat megfogalmazni a radikális iszlám szélsőségességgel szemben.

A Pew Research Center 2020 -as jelentése szerint

Franciaország muszlim lakossága várhatóan a jelenlegi 5,7 millióról 2050-re 13,2 millióra nő,

ha nem állítják meg a migrációt. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a muszlimok a teljes francia lakosság csaknem ötödét teszik ki.

Egy másik, 2019-es jelentés azt állapította meg, hogy egyre kevesebb fiatal francia vallja magát aktívan vallásosnak, és a 18-29 évesek körében már ugyanannyi a hitét gyakorló muszlim, mint római katolikus.

 

Forrás: 888.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább