Külföld

A férfiakkal szexelő férfiak miatt pusztulnak Maspalomas homokdűnéi

1982 óta különleges természetvédelmi területnek számítanak a Gran Canaria szigetén lévő Maspalomas homokdűnéi, amelyek hagyományosan az Afrika és Európa között vándorló madaraknak nyújtanak pihenőhelyet, ám az elmúlt évtizedekben az özönlő turisták miatt mindez veszélybe került – számol be a CNN.

A Journal of Environmental Management című folyóiratban megjelent tanulmány szerint öt S-ben fogalmazható meg a turisták motivációja: Sand, Sun, Sea and Sex with Strangers – azaz homok, nap, tenger és szex idegenekkel.

A tengerparti rezervátumon a kutatók 298 szexhelyszínt fedeztek fel, főként a „bokros és sűrű növényzetben” és a növényzet körül felhúzódó dűnék között. 2018 májusában, a helyi Pride-fesztivál idején vizsgálták, milyen hatással vannak a turisták szexuális szokásai a homokdűnék környezetére. Eszerint az odalátogatók letaposták az őshonos növényzetet, helyette „fészkeket” raktak. Cigicsikkeket, óvszert, vécépapírt, törlőkendőket és konzervdobozokat hagytak maguk után, a homokdűnéket pedig nemcsak aktusokra használták, hanem wécéként is.

A szerzők szerint mivel Gran Canaria különösen fontos LMBTQ-barát turisztikai célpontnak számít, így a nyíltan szexelő párok többsége is a férfiakkal szexelő férfiak közül kerül ki. Hangsúlyozzák, hogy ezzel nem áll szándékukban kritizálni az LMBTQ-közösséget.

„Az egy dolog, ha csak egyetlen pár szexel a tengerparton. Az viszont, hogy naponta több százan gyűlnek össze ugyanazon a területen, ugyanúgy károsítja a dűnéket, mintha terepjáróval közlekednénk arrafelé.”

Véletlen egybeesés, de éppen ezekben a napokban, november 8. és 14. között zajlik a szigeten a Winter Pride.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább