Külföld

A dél-amerikai kereskedelmi szervezet elutasította Zelenszkijt, aki beszélni akart a csúcstalálkozón

A dél-amerikai kereskedelmi szervezet elutasította Zelenszkijt, aki beszélni akart a csúcstalálkozón

A Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur elnevezésű kereskedelmi szervezet elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy felszólaljon csúcstalálkozóján – közölte szerdán a házigazda Paraguay az AFP hírügynökség szerint.

A szervezet tagállamai, Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay nem jutottak megállapodásra arról, hogy meghívják-e az ukrán államfőt – közölte Raul Cano külügyminiszter-helyettes, bár nem volt hajlandó megnevezni az ellenző országokat.

“Nem volt egyetértés az ilyen jellegű kommunikációról, ezért az ukrán kollégát már tájékoztatták arról, hogy a jelenlegi körülmények között nincsenek olyan feltételek, amelyek lehetővé tennék, hogy a Dél-amerikai Közös Piac-formátumban beszéljünk Ukrajna elnökével” – magyarázta a miniszter.

A hónap elején Julio Cesar Arriola, Paraguay külügyminisztere elmondta, hogy Zelenszkij telefonon beszélt Mario Abdo Benitezzel, az ország elnökével, és lehetőséget kért arra, hogy a közelgő csúcson felszólalhasson. Arriola szerint Benitez megígérte, hogy megvitatja az ügyet a kollégáival.

A Dél-amerikai Közös Piac egy gazdasági és politikai szervezet, amelyet 1991-ben alapítottak, hogy közös piacot hozzon létre és ösztönözze a fejlődést Dél-Amerikában.

Miután Oroszország február végén katonai műveletet indított Ukrajnában, Zelenszkij egy sor nemzeti parlamentben és jelentős nemzetközi fórumon, köztük a NATO-ban, a G7-ek csoportjában és az ENSZ-ben szólalt fel, hogy az országokat Kijev mellé állítsa, és segítsen neki visszaverni Moszkva offenzíváját.

Június végén azonban, amikor az ukrán elnök részt vett az Afrikai Unióval tartott virtuális találkozón, állítólag csak néhány vezető hallgatta meg a beszédét. A konferenciahívást követően Macky Sall szenegáli elnök és az Afrikai Unió elnöke jelezte, hogy Afrika semleges álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban változatlan.

Forrás: oroszhirek.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább