Sport

A British Cycling kizárja a transz- és nem-bináris kerékpárosokat a versenyzésből

A British Cycling azonnali hatállyal felfüggesztette a transz és nem bináris résztvevőkre vonatkozó engedélyezési politikáját, és a következő hetekben “teljes körű felülvizsgálatot” ígért.

A brit nemzeti kerékpársportot irányító szervezet pénteken (április 8.) közölte, hogy a döntést a British Cycling és a Union Cycliste Internationale (UCI) – a sportág világszervezete – engedélyezési politikája közötti különbség miatt hozták meg.

A British Cycling szerint ez a különbség azt jelenti, hogy “jelenleg a transznemű női sportolók” jogosultak a hazai versenyzésre, amíg az UCI-nál általában nem.

Ez viszont lehetővé teszi, hogy ezek a versenyzők hazai ranglistapontokat gyűjtsenek, (férfiként egy női mezőnyben, azaz könnyebben) amelyek hatással vannak a nemzetközi bajnoki versenyekre való kiválasztási döntésekre, ami  igazságtalan minden női versenyzővel szemben, mondják közleményükben.

Ezért a British Cycling igazgatótanácsa szerdán (április 6.) megszavazta, hogy azonnal felfüggeszti a jelenlegi politikát, amíg a következő felülvizsgálatra nem kerül sor. Az irányító testület szerint ez a felülvizsgálat “időt ad nekünk arra, hogy további megbeszéléseket folytassunk az összes érdekelt féllel, beleértve a nőket, valamint a transznemű és nem bináris közösségeket”.

A döntés egy héttel azután született, hogy Emily Bridges transz kerékpáros nem indulhatott a Brit Nemzeti Omnium Bajnokság női versenyén.

Bridgesnek, aki 2020 októberében nyilvánosan vállalta, hogy transznemű, április 2-án kellett volna versenyeznie a legjobb női kerékpárosok ellen, ami az első női versenye lett volna.

A British Cycling azonban közölte, hogy az UCI nem sokkal az esemény előtt arról tájékoztatta őket, hogy Bridges a jelenlegi irányelvek szerint nem jogosult a versenyzésre.

A Sky Sports szerint a British Cycling nemrég még elfogadta, hogy Bridges megfelel a versenyengedélyezési szabályzatának, amely előírja, hogy a transznemű kerékpárosoknak legalább 12 hónapig meg kell felelniük egy bizonyos tesztoszteronszintnek, mielőtt a női versenykategóriában versenyezhetnek.

Íme Emily a “nő”.

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább