Sport

A belga focista az énekelte, hogy „inkább meghal, minthogy zsidó legyen”

Botrány lett belőle, pedig nem volt antiszemita felhangja…

A belga profi labdarúgó, aki a szurkolókkal együtt azt énekelte, hogy „inkább meghal, minthogy zsidó legyen”, fenntartja tettének helyességét, amely ellen most fegyelmi vizsgálatot indítottak — írja a neokohn.

Noa Lang szombaton bocsánatkérés nélküli üzenetet írt az Instagramon, miután előkerült egy videó, amelyen a 21 éves holland származású játékos zsidókról skandál egy mérkőzést követően, amelyen klubja, a Brugge legyőzte a brüsszeli Anderlecht csapatát.

A zsidókra való utalás a belga sportlapok szerint az Anderlecht szurkolóira és játékosaira vonatkozott, akiket a rivális csapatok „zsidóként” emlegetnek. Ugyanez a jelenség áll fenn az amszterdami Ajax csapatánál, az egyesült királyságbeli Tottenham Hotspur klubjánál és a magyar MTK-nál.

Lang a bocsánatkérést követelő felhívásokat figyelmen kívül hagyva azt írta, hogy nem akart sértő lenni, de nem szeretné tovább tárgyalni a témát.

„Az apám suriname-i, az anyám holland. Mindent tudok a rasszizmusról és az előítéletességről” – írta.

„Lelkesen skandáltam a szurkolókkal, akikkel a győzelem után találkoztam először. Korábbi Ajax-szurkolóként nagyon jól ismerem a futballvilág beceneveit. Nem akartam senkit sem megbántani. Lezártam a témát, és nem fogok visszatérni rá”.

A Belga Királyi Labdarúgó Szövetség etikai vizsgálatot indított Lang viselkedésével kapcsolatban.

A Brugge klub hasonlóan nem kért bocsánatot, közleményében azt írta, hogy Langnak „nem volt antiszemita felhangja”. (Itthon sokszor lett jelezve az MLSZ vezetőinek ez a “felhang hiány” a szurkolók cigányozása, zsidózása után, de valahogy nem értették meg azt, ami a belga klubnál sikerült. )

Michael Freilich belga-zsidó törvényhozó szerint „Langnak tudnia kell, hogy szavai mennyire sértőek voltak a belga zsidókra nézve”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább