Belföld

A baloldalon még egy tét nélküli döntésben sem tudnak megállapodni

A március 10-én esedékes köztársaságielnök-választásra is rápörgött a baloldali összefogás, Gyurcsány Ferenc csipet-csapata azonban nem hazudtolta meg magát és egyelőre ebben a kérdésben sem tudott dűlőre jutni.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában az összefogás közös jelöltje, Márki-Zay Péter elmondta, hogy több jelölt neve is felmerült, azonban konszenzus még nem született.

Nem állíthatjuk, hogy meglepetést okoz a baloldali összefogás bénázása a köztársasági elnök-jelöltnek javasolt személy kiválasztása körül, mivel tavaly még azon is hosszasan huzakodtak, hogy mi legyen az összefogás kampányszíne. Az ATV műsorában Márki-Zay Péter, a baloldal közös minsizterelnök-jelöltje elmondta: azt sem tartja kizártnak, hogy végül nem jelölnek senkit.

Hiszen – ahogyan mindig van kifogásuk – ez már eleve eldöntött kérdés a Fidesz–KDNP palamenti többsége miatt.

Márki-Zay szerint mégis jó volna jelölni valakit, habár ennek csupán szimbolikus jelentőséget tulajdonít, mivel elmondása szerint április 3-án, az országgyűlési választásokon fog eldőlni a legfontosabb kérdés.

Az összefogás miniszterelnök-jelöltje saját bejelentkezős műsorában mondta el korábban, hogy beszélt Iványi Gáborral, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével és korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselővel, aki szerinte ideális személy lenne köztársaságielnök-jelöltnek. A sajtóban viszont napvilágot látott, hogy a Jobbik ellenzi Iványi jelölését, így mellette Róna Péter és Elek István neve is felmerült.

Az ATV cikke szerint Róna Pétert egyébként a Jobbik javasolta, ám az LMP-vel korábban szoros kapcsolatban álló közgazdász jelölését a Párbeszéd kaszálta el. Mint kiderült, Jakab Péter azt is zokon vette, hogy a szövetségesei kiszivárogtatták, hogy a Jobbik volt kerékkötője Iványi Gábor jelölésének, amit Jakabék nyomásgyakorlásként értékelnek.

Noha a baloldali összefogás egyelőre csupán egy játékkormánnyal a kezében játssza az árnyékkormányt, a döntésképtelenségük már most intő jelnek tűnik. Év eleje óta baloldali portálok sora cikkezett baloldali politikusokra hivatkozva arról, hogy gyakorlatilag működésképtelen a hatpárti képződmény, Márki-Zay Péter személye pedig az elválasztás lezárulása óta traumatizálja a résztvevőket.

Meglehet, hogy a baloldalon a demokrácia ünnepeként beharangozott előválasztás valójában az előzetes háttéralkuk alapján lejátszott kirakatverseny volt, úgy tűnik, hogy a végeredmény sok résztvevőnek okozott és okoz nem várt kellemetlenséget.

Annak ellenére pedig, hogy a baloldali tömb kialakulása olyan, mintha egy olimpiai bokszválogatott csapatát még a világverseny előtt, otthon egymásnak eresztették volna súlycsoportbeli különbségek nélkül, a hivatalos megmérettetésre pedig teljesen megtépázva, sérülten érkezeznek, Márki-Zay Péternek igaza volt, amikor azt mondta, hogy valódi tétje csak az április 3-i országgyűlési választásoknak lesz.

Forrás: Pesti Srácok

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább