Külföld

A baloldal nem meggyőzni, hanem átnevelni akar – Markus Söder Németországról, baloldalról és EU-ról

„Nem az a modern, hogy legalizáljuk a drogokat, engedjük szavazni a tinédzsereket és gendercsillagokat teszünk mindenhová” – jelenti ki a Cicerónak adott interjújában Markus Söder bajor kormányfő, aki Brüsszelnek is üzent: „Több diplomáciára és kevesebb kioktatásra lenne szükség”. Szemlénk!

„Brüsszelnek a diplomáciával kellene foglalkoznia, nem a kioktatással” – mondja a Cicerónak adott interjújában Markus Söder, Bajorország keresztényszociális (CSU) miniszterelnöke. A lap szerkesztői azután beszélgettek a bajor kormányfővel, hogy a német uniópártok (CDU–CSU) tizenhat év kormányzás után ellenzékbe kényszerültek szövetségi szinten.

Söder szerint most már nem sokat használ azon lamentálni, hogy min bukhatták el a szeptemberi választást. „Nem szokatlan, hogy sok polgár tizenhat év után egy másik kormányt szeretne” – állítja a bajor miniszterelnök, aki szerint az is igaz, hogy Angela Merkel visszavonulásának bejelentése után a pártoknak valóban nem sikerült teljesen magukhoz térniük. „Mellesleg nem gondolom, hogy az embereket nagyon érdekelné az uniópártok folyamatos köldöknézegetése” – mondja.

A bajor kormányfő úgy véli, hogy a CDU „okos és megfontolt” lépést tett azzal, hogy a párttagok döntésére bízta, hogy ki lesz a következő pártelnökük. Söder szerint az a legfontosabb, hogy a CDU és a CSU újra zárt egységgé váljon a választók szemében, és ehhez az is kell, hogy a pártoknak újra felismerhető profilja legyen.

„Sokan elfogadják a modernitást, de lélekben nem tudnak vele azonosulni”
– állítja Markus Söder.

A bajor miniszterelnök szerint az uniópártoknak az egészséges józan ész politikáját kell folytatnia. „Egyértelmű, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy nem legalizáljuk a drogokat, nem szállítjuk le a választókor határát és elutasítjuk a nyelvi genderőrületet” – összegez Söder az új szövetségi kormány első intézkedéseire reagálva. „Ezen kívül egyensúlyt kell teremtenünk az emberség és a rend között a bevándorlás kérdésében, szilárd pénzügyi politikát kell folytatnunk az adósságfék feloldása és európai adósságunió nélkül” – hangsúlyozza Markus Söder.

Az persze Söder szerint is igaz, hogy a néppártoknak haladnia kell a korral, ha túl akarnak élni, de számára ez azt jelenti, hogy nekik maguknak kell alakítaniuk a korszellemet. Ehhez az egyenjogúság is hozzátartozik, de a bajor miniszterelnök azt vallja, hogy ezt nem a nyelv átformálásával kell elérni. „Nincs szükségünk nyelvrendőrségre!” – jelenti ki Markus Söder.

Söder azt is elmondta, hogy a baloldali programpártok, mint például a szociáldemokraták, a saját világnézetük szerint akarják átnevelni az embereket.

„A baloldaliaknál kevésbé fontos a meggyőzés, sokkal inkább az oktató karakter dominál”
– jelenti ki a miniszterelnök. Söder szerint a balliberális német kormányt is csak a hatalomvágy tartja össze. „Mint szinte mindenhol, itt is vannak mézeshetek az elején” – véli a keresztényszociális politikus, aki szerint ez a kezdeti időszak hamar véget ér majd. „Azt hiszem, a jelzőlámpa-koalíció nagyon gyorsan a realitás talajára zuhan majd. És nem hiszem, hogy ez a koalíció örökké tart majd” – folytatja.

Markus Söder úgy látja, az új német kormány hiába állítja magáról, hogy modernizálni fogja az országot, valójában nem azt csinálja. „Nem az a modern, hogy legalizáljuk a drogokat, engedjük szavazni a fiatalokat és gendercsillagokat teszünk mindenhová” – hangsúlyozza a bajor politikus, aki szerint inkább Németország régi nagy rákfenéjére, a digitalizációra kellene koncentrálni.

A bajor miniszterelnök az Európai Uniót is kritizálta a beszélgetésben. Söder szerint az EU megerősítése lenne a legfontosabb feladat, ehhez képest a közösség politikailag és gazdaságilag is nagyon megosztott.

„Ezért kell megerősítenünk Európát, ami csak sok kétoldalú beszélgetéssel és megértéssel lehetséges”
– hangsúlyozza Söder.

A bajor miniszterelnök szerint ehhez Brüsszelnek is változtatnia kellene: „Több diplomáciára és kevesebb kioktatásra lenne szükség”. Söder egyértelműen azt várja a brüsszeli testülettől, hogy partneri viszonyra törekedjen a tagállamokkal. „Egyik napról a másikra nem változtathatjuk meg a világot, de dolgozhatunk rajta” – mondja.

mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább