Belföld Kiemelt

A 18. kerület is közpénzből fizette az ATV-s szerepléseket

A XVIII. kerületi önkormányzat szerint a DK-s Szaniszló Sándor többször is egy több millió forintos szerződés keretében járt az Egyenes Beszédben, ahol tavaly ő volt a legtöbbször szereplő kerületi polgármester. Az ATV tagadja, hogy pénzért hívnak vendégeket a műsorba – írja a 24.hu.

Befizette az önkormányzat a XVIII. kerület DK-s polgármesterét az ATV egyik legnézettebb műsorába, az Egyenes Beszédbe – derült ki az önkormányzati hivatal a 24.hu közérdekű adatigénylésére küldött válaszából.

A kerület azt írta, hogy a 2021-es, illetve a 2022-es évre is kötött szerződést az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel, és decemberig

ezeknek a megállapodásoknak a keretében Szaniszló Sándor polgármester mindösszesen 13 alkalommal szerepelt az ATV alábbi műsoraiban:

– 4 alkalommal A nap híre

– 8 alkalommal Egyenes Beszéd

– 1 alkalommal ATV Start.

A XVIII. kerület tehát azt állítja, hogy olyan szerződést kötött az ATV-vel – 2021-re és 2022-re vonatkozóan összesen 8 millió forintért –, amelynek keretében a polgármester az Egyenes Beszédben is szerepelhetett.

Az ATV viszont korábban azt állította, hogy az Egyenes Beszédbe nem lehet bevásárolnia magát senkinek, és most is ezt válaszolta a 24.hu-nak.

Miért van ennek jelentősége?

Ha valaki egy szerződéssel „befizette magát”, és ezért kerül a stúdióba, ám ezt a csatorna, portál, újság stb. nem jelzi valamilyen formában a nézőknek, olvasóknak, az nem csak súlyosan etikátlan magatartás, de a médiatörvény is szabályozza, hogyan lehetséges műsort anyagilag támogatni, azt pedig pláne ha egy politikus közpénzt költ arra, hogy a nyilvánosságba szerepelhessen. A XVIII. kerület nem tette közzé sem a 3,5, sem a 4,5 milliós ATV-s szerződést azon az üvegzseblistán, amely az önkormányzat honlapjáról elérhető. Ennek oka egyszerű: erre ügyelve csak az 5 millió forintnál nagyobb értékű megállapodásokat közölték az oldalon, azaz ha nincs az adatigénylés, akkor nem derült volna ki, hogy a kerületnek van ilyen megállapodása az ATV-vel, erre költött adófizetői pénzt.

Az adatigényléséből az is kiderült, hogy a Klubrádióval is kötött szerződést a XVIII. kerület még 2020. szeptembere és 2020. december 31-e közt nettó 712 ezer forintért, amelyért tízszer a Reggeli Gyorsban 3-5 perces, illetve két alkalommal 10-12 perces interjúlehetőséget kapott a kerület, valamint további reklámszpotokat. A 24.hu megkereste ebben az ügyben a Klubrádiót, amelyre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az előzményekről és az ügy korábbi részleteiről itt olvashat bővebben.

Az ATV rendszeres, heti vendége volt a szintén ellenzéki Dúró Dóra a Mi Hazánk alelnöke is. Ő, Jobbikból kilépett független parlamenti képviselőként havi 5 millió forintos kerettel rendelkezett.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább