Belföld Öko

800 üveggel főzött be télire egy monori asszony

olvasási idő:2 perc, 11 másodperc

800 üveggel főzött be télire egy monori asszony

Nehéz leutánozni Esztert, aki már évek óta a kert és a befőzés szerelmese, és persze a Forma 1-es futamokért is rajong.

Monoron él lányával és vejével, és már-már verhetetlen mennyiségű termést téliesít a kertjükből Bóka Józsefné, Eszter

Eszter a kert és a befőzés szerelmese. 400 négyszögöles telkükön évek óta megannyi zöldség és gyümölcs megterem, de a kíváncsiság a mai napig arra sarkallja, hogy  mindig legyen valami újdonság a kínálatban.

Gyerekkorom óta szeretem a kertet, erre neveltek a szüleim, és ma már ennek sok előnyét is élvezem, hiszen nem csak maga a kertészkedés öröm, hanem ennek az eredménye is felemelő. A pirosló gyümölcsök vagy a roppanós, friss zöldségek zamata, íze semmihez sem fogható.

Ha azt vesszük, nem hatalmas a kert, mégis télen-nyáron ellátja a családot. Hogyan lehetséges, mi a titka?

Először is okosan kell ültetni, így a lehető legtöbb területet ki tudjuk használni. Ma már több mindent lehet  lugasban ültetni. Uborka, málna, de említhetem a paradicsomot is.  Érdemes kihasználni a függőleges teret! Kerítés mellé sem tuját kellene ültetni, mint látom több helyen, hanem például szőlőt vagy eperfát. Takar és mindeközben egészséggel ajándékoz. Másrészt, használjuk ki azokat területeket a kertben, ahol korai növényeket ültettünk. Ha leérett, ültessünk a helyére másikat.

Milyen zöldségek, gyümölcsök gazdagítják a kertet?

Mindig van paprika, paradicsom uborka, hagyma, saláta, bab, borsó, zöldségek, és sok-sok gyümölcs. Körte, szilva, ribizli, málna, barack és a kedvencem az eperfa, ami most különös kísérlet tárgya lesz, ugyanis külön-külön szeretném majd  beoltani almával, körtével és ringlóval.  Ha lehet büszkélkedni, akkor még elmondom, hogy  van egy olyan szőlőtőkém, ami mára már 25 méter hosszú és isteni  finom lekvárt és szörpöt készítek a terméséből.

Mi volt az eddigi legnagyobb kerttel, veteményessel kapcsolatos kudarc?

Talán az idei csigainvázió. Elképesztően sok volt. Annyira megtelepedtek a kertben, hogy nem győztem szedni azokat. Már a kacsáimnak sem kellett, annyi volt belőlük. A legnagyobb igyekezetem ellenére is az összes babot lerágták. Ilyen is van, sajnos.

Ezek szerint az idén bab nem gazdagítja az étlapotokat, de az elmúlt években, ha lehet ilyet mondani csúcsra járattad a kamrátokat, és ahogyan az idei fotót nézem, most sincs üres hely a polcokon. Hogyan csinálod, csináljátok?

Szerelemmel. Szeretem látni, ahogyan egy növény fejlődik és fantasztikus élmény a munkánk gyümölcsét leszedni, megenni vagy télire elmenteni. Fantasztikusan jó dolog, és nem utolsó sorban gazdaságos, ha a hűvösebb napokon egy-egy ebédkészítésnél csak leveszek a polcról 2-3 üveg lecsót és melegítés után már ehetjük is. Egyébként a készítésnél akad segítségem, ha a lányoméknak van szabadidejük, akkor összeáll a team és gyorsabban halad a munka.

Az idei év “termése”

Forrás: Sokszínű Vidék

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább