Külföld

800 német focista: ha felvállalod, számíthatsz ránk

Hiánypótló coming out…

800 futballista fogadalmat tett a másságukat még fel nem vállalt LMBT-játékosok támogatására és „harcára”: „Számíthat ránk”

Több mint 800 német labdarúgó ígéretet tett arra, hogy támogatást nyújt minden olyan csapattársának, aki  a saját szexualitásával küzd, aki a következmények miatt nem mer „coming outolni”.

A német profil bajnokságban szereplő aktív játékosok közül a mai napig egyetlen férfi futballista sem vállalta fel a másságát, másféle nemi identitását, ami aggasztóan tükrözi a sportágban elterjedt homofóbiát, a csatlakozók szerint.

Ezen a héten több száz játékos döntött úgy, hogy ezen változtatni kell. „Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy „comming outoljon”. Ez minden egyes ember személyes döntése. ”- írják a játékosok a 11Freunde német futballmagazinban. „Ugyanakkor azt akarjuk, hogy aki úgy dönt,  felvállalja a nemi identitását, tudja, hogy teljes támogatásunkat és szolidaritásunkat élvezi .”

A magazin legújabb címlapján a Bundesliga játékosa, Max Kruse és Christopher Trimmel, az Union Berlin játékosa, valamint Dedryck Boyata és Niklas Stark, a berlini Hertha szereplője szerepel, az „Ihr könnt auf uns zählen!” („Számíthat ránk!) Szavak kíséretében.

A kampányt több Bundesliga klub teljes csapata írta alá, köztük a Borussia Monchengladbach, a Borussia Dortmund, a Hoffenheim, a Schalke, a Werder Bremen és a Freiburg. Üzenetükben a labdarúgók megígérik, hogy kiállnak az LMBT + játékosokkal szemben felhozott mindenfajta fanatizmus ellen, ha azok úgy döntenek, hogy kiállnak a nyilvánosság elé.

„Azt mondjuk mindazoknak, akik a felvállalás döntésével küzdenek: támogatni fogjuk és bátorítjuk, és ha szükséges, harcolunk minden ellenségeskedés ,diszkrimináció ellen, amellyel szembesülhetsz” – nyilatkozták. „Mert azt teszed, ami helyes, és mi a te oldaladon vagyunk.”

Csak két férfi profi játékos vállalta fel a másságát valaha Németországban. Az első, Heinz Bonn, aki 1970 és 1973 között a Bundesligában játszott.

A korábbi Stuttgart és az Aston Villa sztárja, Thomas Hitzlsperger, aki aktív karrierje befejezése után melegként jelent meg, tweetelt, hogy a kampány „újabb lépés a helyes irányba”.

„Megértek bárkit, aki inkább elnyomja magában, nehéz döntés” – kommentálta Max Kruse, az Union Berlin támadója a kampány elindítása után. „De ha az egyik csapattársam kijönne az igazsággal, megvédeném a kint lévő hülyéktől.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább