Külföld Öko

Cápákat lőtt ki magából egy Salamon-szigeteki vulkán

Az Ausztráliában található víz alatti Kavachi vulkán gyomrában oceanográfusok egy komplett ökoszisztémát fedeztek fel.

Ausztrália északkeleti partjaitól nagyjából kétezer kilométerre fekszik a Salamon-szigetek, amelynek közepén található a Kavachi vulkán. Ez a Csendes-óceán délnyugati részének egyik legaktívabb víz alatti vulkánja, amely 1939 óta folyamatosan gőzt és hamut okád. Emellett arról is ismert, hogy alkalmanként ideiglenes szigeteket hoz létre, amelyeket aztán az óceán elmos – olvasható a HírTV.hu cikkében.

A Kavachi nagyjából 30 kilométerre található egy olyan tektonikus aktivitás rendelkező területtől, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek, ám sokáig nem igazán foglalkoztak a ritka víz alatti vulkánnal.  Aztán 2022 májusban a NASA Landsat-9 műholdjának fedélzetén lévő Operational Land Imager-2 műhold fotókat rögzített a Kavachi kitöréséről. A fotókat megvizsgálva a kutatók valami egészen dologra lettek figyelmesek:

a hamu mellett cápákat és kisebb halakat is kilőtt a vulkán.

A NASA Föld-megfigyelőközpontja szerint a víz alatti vulkán utoljára 2014-ben tört ki komolyabb mértékben. Ennek során feltérképezték, hogy a Kavachi csúcsa mindössze 20 méterrel a vízfelszín alatt található, ám a vulkán legmélyebb pontja a tengerfenéken, mintegy 1200 méter mélyen fekszik.

Őkoszisztéma a vulkán gyomrában

Az első kutatócsoport ezután 2015-ben ment le, hogy megvizsgálja a víz alatti csodát, mely során az oceanográfusok felfedezték, hogy egy komplett ökoszisztéma alakult ki a vulkán gyomrában. Ez a sajátos természeti rendszer többek közt zselés állatokból, apró halakból, valamint a kalapácsfejű és a selyemcápa mintegy 400 példányából áll.

Más tenger alatti vulkánok vizsgálata után arra jutottak a kutatók, hogy az azok által létrehozott hidrotermális füstfelhők túlhevített részecskefelhőket tartalmaznak, amelyekben a hélium és a kén szintje jóval magasabb az átlagnál, pH-értékük viszont alacsonyabb. Ennek tulajdonítják azt is, hogy az egyik küldetés során egy búvár égető fájdalmat tapasztalt, amikor a szabadon bőrfelülete érintkezett a savas füstfelhővel.

Kép: Illusztráció / Pixabay

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább