Öko

439 műfészekkel várja a fecskéket a Tamásiban élő nyugdíjas

Maga készíti a fészkeket is: Mátics Ferenc kétségtelenül a madarak barátja. Több mint 10 éve gondoskodik így a fecskékről, immár 439 műfészekkel várja az érkezésüket.

A Tamásiban élő nyugdíjas úgy véli, hogy a fecskék Szicíliából vagy Máltáról repülnek a Tolna vármegyei városig. Általában április első napjaiba érkeznek meg a hírnökök.

Mátics Ferenc és felesége, Julika nagyon szeretik a madarakat, ezért küldetésüknek érzik, hogy segítsenek nekik. Házuk ereszének alja roskadozik a fecskefészkektől.

Európában is egyedülálló ez a madárhotel, hiszen idén már 439 fészek várja a lakókat.

Egy ideje tudjuk, hogy bajban vannak a fecskék, a szakemberek már kongatják a vészharangot. A becslések szerint az állományuk már a felére csökkent, azaz legalább 2 millióval kevesebb egyed érkezik hozzánk. A fészkeket gyakran leverik, az építkezések miatt eltávolítják. A madarak nem találnak pocsolyát, füvet, amiből építkezhetnek, hiszen mindent elfoglalnak a térkövek, betonozott területek. Alig vannak már disznóólak, istállók, a modern lakóházakra pedig, ha akarnának, se tudnának fészket építeni. Sokan nem szeretik, hogy a fecskék piszkolnak, pedig ez a probléma ún. fecskepelenka használatával könnyen áthidalható.

A tojásrakás, fészkelés elengedhetetlen a folyamatos utánpótláshoz. A fecskék a kártevőket, szúnyogokat tizedelik, rendkívül hasznos élőlények.

Mátics Ferenc gipszet közönséges fűrészporral és vízzel kever össze, aztán hungarocellből faragott fészekformába önti a masszát, majd a száradás után sárszínűre bemázolja. A fészkek akasztós, illetve ragasztós kivitelben készülnek.

Módszerét egy videóban is bemutatja, aki kedvet kapott maga is készíthet műfészket a fecskéknek:

Forrás: senior.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább