Belföld

Sepsiszentkirályon átadták a magyar állam támogatásával megújított unitárius templomot

A hálaadó istentiszteletet Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke tartotta. Az ünnepségen részt vett Diószegi László, a felújítást lebonyolító budapesti Teleki László Alapítvány igazgatója, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes, Farkas Balázs csíkszeredai konzul, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Fodor Imre illyefalvi polgármester.

A magyar kormány Rómer Flóris tervének támogatásával, a Linea Kft. tervei alapján állítatta helyre a 15. században épült templom károsodott külső vakolatát, a támpilléreket, a torony külső vakolatát. Elkészült a templom villámvédelme és a tereprendezés. Kovács István püspök felidézte, pályája kezdetén sepsiszentkirályi lelkészként szolgált, abban a templomban hirdette az igét, amely évszázadok óta vára, védelmezője a közösségnek.

„Európában mintha a téboly ütötte volna fel a fejét, egyesek a kereszténységünket próbálják kilúgozni, ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását, a keresztény egyházakat támogatja.” – mondta a püspök.

Furu Árpád, az unitárius egyház építészmérnök szakértője felidézte, már az 1300-as években templom állt ezen a helyen, amit száz évvel később lebontottak, hogy nagyobbat, a ma is állót építsék meg helyére. A templom belső részét, szerkezetét 2010-2011-ben újították fel a művelődési minisztérium támogatásával, aztán egy reménytelennek tűnő szünet következett, végül három évvel ezelőtt a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna Megye Tanácsának segítségével sikerült teljesen felújítani a műemléképületet.

A szakértő méltatta és megköszönte Ferenczi Sámuel műemlékvédelmi szakmérnök odaadását, aki nem csak a munkáját végezte, de számtalan pályázatot is írt, hogy a felújítás zökkenőmentesen haladjon. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, több oka is van annak, hogy öröm minden templomfelújítás, az épített örökség mentése mellett az értékválasztást jelképezi, azt hogy az örökségről gondoskodunk és átadjuk a jövő nemzedéknek.

„Amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, lerombolják a templomokat, úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Erdélyben, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely erre a hagyományra építi a jelent és alapozza a jövőt.” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A magyar kormány templomfelújítási programja keretében a Kárpát-medencében 1800, Erdélyben 262 templom nyeri vissza egykori pompáját, mondta Farkas Balázs konzul, hangsúlyozva, hogy aki épít, felújít, több nemzedékben gondolkodik. Fodor Imre polgármester kifejtette, „az Erdélyben elköltött forintok nem hiábavalóak, „nekünk nagyon fontosak, és abban bízunk, hogy 2022 tavasza után nem meddő időszak következik, hanem folytatjuk a munkát.”

Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója ünnepi beszédében rámutatott, a magyar kormány nemcsak a kövek felújítását, hanem azzal közösségeket, a gyülekezeteket támogatja, arra kérte a sepsiszentkirályiakat, hogy járjanak a templomba. Az ünnepség, amelyen fellépett István Ildikó népdalénekes és Nemes Levente színművész, szeretetvendégséggel zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább