Külföld

Felkerült Amerika a leépülő demokráciák listájára, Magyarország és Lengyelország mellé

Felkerült Amerika a leépülő demokráciák listájára, Magyarország és Lengyelország mellé

Felkerült az Egyesült Államok azon országok listájára, ahol leépülőben van a demokrácia az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) évente publikált állapotjelentésében.

A stockholmi NGO 50 éve sorolja a világ 160 országát három kategóriába: első a demokrácia, második a hibrid rezsimek, harmadik az autoriter államok.

A demokratikus államok kategóriáján belül van egy külön „leépülő demokrácia” alkategória, ide tartozik Magyarország, Lengyelország és Szlovénia is. A történelem során először felkerült erre a listára az Egyesült Államok is, mivel a jelentés szerint 2019 óta folyamatosan romlik a demokratikus rendszer a világ legnagyobb gazdaságában.

Hozzáteszik: „történelmi fordulópont,” hogy 2020-21-ben Donald Trump vitatni kezdte a 2020-as elnökválasztás eredményét, melyet Joe Biden nyert meg.

Az IDEA értékelése szerint a világ lakosságának negyede él demokráciában, míg kétharmada hibrid vagy autoriter államokban.

(Al-Jazeera nyomán)

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább