Kiemelt Külföld

300 kilós bronzszobrot kapott George Floyd

Newark városvezetése nagyméretű szobrot avatott a rendőri intézkedés közben meghalt férfi tiszteletére.

New Jersey államban található Newark városa a 300 kilós bronzszobrot a városháza épülete előtt állította fel – írja az Independent.

A polgármester szerint azért kellett felállítani a szobrot, hogy az a rasszizmus elleni harcra bátorítsa a lakosokat. Newark városában egyébként a lakosság több, mint háromnegyede afro-amerikai vagy latinó.

„George Floyd nem csak önmagát képviseli ebben a történelmi pillanatban” – jelentette ki Ras Baraka polgármester. – „Remélem, mikor az emberek elsétálnak mellette és látják, arra fogja inspirálni őket, hogy aktívak legyenek a küzdelemben, ami itt történik Newarkban, és New Jersey államban.”

A szobrot egy Stanley Watts nevű művész készítette. Watts a szobor pozíciójáról elmondta, hogy a „világnak egy békés George Floydra” volt szüksége.

Tavaly májusban George Floyd hamis pénzzel próbált fizetnie egy boltban, és láthatóan drogos állapota miatt a bolt ráhívta a rendőrséget. Az intézkedés közben Derek Chauvin rendőr rátérdelt Floyd nyakára, ami következtében a férfi meghalt. Az eset nagy felháborodást váltott ki és a BLM mozgalom szinte mártír szintjére emelte a korábban fegyveres rablás miatt börtönt ült férfit.

Joe Biden egyenesen azt állította, hogy Floyd megölése nagyobb hatást váltott ki világszerte, mint mikor meggyilkolták Martin Luther Kinget.

Derek Chauvint idén tavasszal az esküdtszék bűnösnek találta szándékos emberölés vádjában. Chauvin ügyvédje új tárgyalást kért.

A szobor egy évig lesz kiállítva a newarki városháza előtt.

neokohn nyomán

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább