Öko

20 óriáscég gyártja a világ egyszer használatos műanyagjainak 55%-át

olvasási idő:1 perc, 2 másodperc

Az emberiség csak 2019-ben 130 millió tonna plasztikhulladékot állított elő.

A világ egyszer használatos műanyagjainak 55 százalékát maréknyi, mindössze 20 vállalat állítja elő – áll az ausztrál székhelyű Minderoo Foundation jelentésében. Az adatgyűjtést végző szervezet kutatói a polimergyártók top 100-as listáját készítették el.

Nem csupán a csomagolásokat vizsgálták. Világszerte közel 1200 olyan gyárat azonosítottak, amelyek az egyszer használatos műanyagok öt leggyakoribb polimerét állítják elő. A létesítményeket nagyjából 300 cég üzemelteti, ezek közül 100 felelős a gyártás csaknem 90 százalékáért.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az emberiség csak 2019-ben 130 millió tonna plasztikhulladékot állított elő.

A listán az első helyen az amerikai ExxonMobil, a másodikon az ugyancsak amerikai Dow, a harmadikon a kínai Sinopec végzett. Ők a műanyagok 16 százalékát termelik: külön-külön 5 millió tonna hulladékot.

A csapat a szóban forgó óriáscégek részvénytulajdonosait és finanszírozóit megvizsgálta. A nemzeti tulajdonosi listán az első Szaúd-Arábia lett, a gyártókat támogató bankok közül az első öt pedig amerikai.

Egy főre nézve a legtöbb plasztikszemetet Ausztráliában, az USA-ban és Dél-Koreában állítják elő, összességében viszont Kína, az USA és India a legnagyobb termelő.

A Minderoo Foundationnél bíznak benne, hogy még egy-két hasonló vizsgálat, és a döntéshozók újragondolják majd a műanyaggal kapcsolatos irányelveket. (euronews)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább